Soma'da yaşanan ölümler basın açıklaması ile kınandı

Soma`da ki maden faciasına hayatını kaybeden 274 maden işçisi için Kızıltepe`de DİSK, KESK, TMMOB ve Eğitim Sen Sen temsilcilikleri ortak basın açıklaması düzenledi.

Yaşam 15.05.2014 08:51:16 0
Soma

Manisa’nın Soma İlçesinde 274 maden işçisinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasına dikkat çekmek amacıyla Kızıltepe ilçesinde DİSK, KESK, TMMOB ve Eğitim Sen Sen Kızıltepe temsilciliği tarafından ortak basın açıklaması ile kınandı.

Kızıltepe Özgürlük meydanında bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve Eğitim Sen Kızıltepe temsilci ve üyelerinin yanı sıra Kızıltepe Belediyesi eş başkanları İsmail Ası ve Leyla Salman, BDP, HDP il, ilçe örgütleri ve bazı dernek üyeleri katıldı.

Özgürlük Meydanında toplanan grup ellerinde maden işçilerine ait fotoğraflar ve pankartlar eşliğinde yağmur altında yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşün ardında Soma’daki madende yaşanan patlamada yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra katılımcılar adına adına DİSK Kızıltepe Baş temsilcisi Şakir Şahin basın açıklamasını okudu.

Türkiye `de, 1941 yılından bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybettiğini belirterek en fazla kaybın yaşandığı patlamanın da 1992`de 263 kişinin öldüğü Zonguldak`ın Kozlu ilçesindeki grizu faciası olduğunu, geçen yıl iş kazalarının yüzde 10,4`ünün madencilik ve taş ocağı sektöründe görüldüğü tespit edildiğini hatırlatan Şahin, “Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaşma politikalarını hayata geçirenlerdir. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri % 40 artış göstermenin nedeni özelleştirme ve taşeronlaştırmadır. Katliamın faili kuralsız çalıştırma nedeni ile madende çalışan işçi sayısını bile tespit edemeyenlerdir” dedi.

Katliamın faillerinden birinin de 15 yaşındaki çocuğun ölüm haberini alan ve “Mevzuata aykırı durum olmadığını” açıklayan çalışma bakanının olduğunu belirten Şahin, AKP hükümetinin işçi ve emek sınıfına karşı daha duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunarak bütün ihmalkar yaklaşımların artık son bulması gerektiğini söyledi.

Yapılan açıklamanın ardında Şahin, Soma’da ki patlamaya dikkat çekmek amacıyla yarın işe gitmeyerek iş durdurma kararı aldıklarını ve bütün KESK bileşenleri olarak Eğitim Sen Kızıltepe Şubesinde oturma eylemi yapacaklarını açıkladı.